Rádiós és/vagy vezetékes árnyékolót?

Mi alapján döntsük el, hogy vezetékes vagy rádiós motorizálást alakítsunk ki az árnyékoló(k)hoz?

Az első legszembetűnőbb különbség az ÁR. Mielőtt azonban ennek függvényében döntenénk, nézzük végig, milyen előkészülettel, munkával jár az egyik vagy másik megoldás, milyen „rejtett”költségre számíthatunk.

A vezetékes motorok, kapcsolók, vezérlések ára jóval kedvezőbb a rádiós motorokéhoz képest. Azonban tisztában kell azzal lennünk, hogy az árnyékolóba szerelt motorhoz el kell juttatni az áramot, tehát mindkét esetben szükségünk van elektromos hálózatra (230 Volt) miután a motor rá lett kötve a hálózatra a rádiós motorban lévő beépített rádióvevő segítségével már tudjuk is irányítani a motort egy távirányítóval, míg a vezetékes motor esetében a motortól a kapcsolóig is el kell vinni az áramot.

fokep

 

Mit jelent ez? Minden árnyékolótól –attól függően, hogy hány árnyékolót mozgatunk egy kapcsolóval- a kapcsolóig ki kell építeni a vezetéket. Ez lehet egy motor-egy kapcsoló, lehet több motor-egy kapcsoló, és lehet egy motor-egy kapcsoló és egy központi kapcsoló, hogy az összes árnyékolót egy kapcsolóval is tudjuk mozgatni. Rádiós motor esetében 1-15 csatornás távirányítóval válthatunk, hogy egy bizonyos redőnyt szeretnénk mozgatni, vagy esetleg az összeset egyszerre.

 

Már meglévő árnyékolóink utólagos motorizálásához inkább a rádiós vezérlést javasoljuk, mert rövidebb idő alatt, kisebb munkával, kényelmetlenséggel megoldható. A vezetékes rendszerű motorok kiépítését pedig új épületnél, vagy egy nagy felújítással egyidejűleg célszerű elvégezni. Lehetőség van arra is, hogy meglévő vezetékes rendszerünket rádióssá alakítsuk egy rádióvevős kapcsoló segítségével -nem kell a motorokat kicserélni!- ilyenkor a távirányítót a kapcsoló irányába kell tartani. Mindkét rendszert lehet automatizálni időkapcsolóval, szél, fény, és eső érzékelővel.