Alapfogalmak

Végállás: Az alsó és felső végállás beállításával tudjuk elérni, hogy az árnyékoló ne tekeredjen túl a tengelyen (felső végállás) és ne tolja tovább a motor a palástot, ha az már teljesen zárt állapotban van (alsó végállás).

Kétféle típusú végállású csőmotor létezik:

Mechanikus végállású csőmotor:

-ennél a típusnál kézzel lehet az alsó és felső végállást beállítani, hátránya, hogy nincs akadályérzékelő funkciója.

Elektronikus végállású csőmotor:

-nem minden esetben van szükség kézi beállításra, némely típus felismeri és megtanulja a végállásokat. Nagy előnyük, hogy akadály- lefagyás érzékelő funkciójuk van.

Köztes pozíció: Az alsó és felső végállás közötti legsűrűbben használt pozíció szintén beállítható.

Nyomaték: Mértékegysége a Nm, ez az érték fejezi ki a motor erejét, vagyis, hogy mekkora súlyt képes mozgatni.

Fordulat: Ez az érték mutatja meg hogy milyen sebességgel tekeredik fel az árnyékoló  Pl: 15 Fordulat/perc: 1 perc alatt 15-ször forgatja körbe a motor a tengelyt.

Akadályérzékelés: Az elektronikus végállású motorok többsége rendelkezik akadályérzékelő funkcióval. Ennek számos előnye és haszna van. Érzékeli a redőny alatt felejtett tárgyat, megáll és nem tolja tovább a palástot, így megelőzhető a redőny, a motor és az ott felejtett tárgy épsége. Téli időszakban gyakori, hogy a záróléc odafagy az ablakpárkányhoz, ebben az esetben nem erőlteti tovább a redőny mozgatását a motor, így megakadályozza a palást sérülését, vagy a motor leégését.